torstai 3. maaliskuuta 2011

Ruokavalio

Kun lapsi syntyy ennen aikojaan, häneltä jää keräämättä paljon tärkeitä ravintoaineita, joita kertyy erityisesti viimeisten raskausviikkojen aikana. Myös rasvakerros jää pienemmäksi kuin täysaikaisilla vauvoilla ja siksi isotkin keskoset ovat yleensä todella hoikkia "tavallisiin vauvoihin" verrattuna.

Mitä varhaisemmilla viikoilla lapsi syntyy, sitä enemmän hän tarvitsee erilaisia ravintolisiä sekä erikoiskorvikkeita. Imemistekniikka alkaa kehittyä vasta viikon 30 tienoilla ja siksi sitä ennen syntyneet vauvat syövät pääsäntöisesti äidinmaidonkorvikkeita. Isommat keskoset voivat aloittaa rintamaidon heti syntymän jälkeen.

Meillä on pärjätty ravinnon suhteen rintamaidolla, d-vitamiinilla ja rautatipoilla. Siinäkin on jo ihan tarpeeksi, joten symppaan kyllä erityisesti niiden keskosten vanhempia, joilla on tuon raudan ohella muitakin ravintolisiä muistettavana.

Näin muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen elämä noiden tippojen kanssa alkaa jo sujua. Aluksi oli kyllä hankalaa, kun rauta ja d pitää antaa eri kerroilla ja rautaa vieläpä kahteen kertaan. Kuulostaa helpolta, mutta ainakin minulle se oli aluksi todella hankalaa, kun uusia asioita oli muutenkin niin paljon opittavana.

Kaiken lisäksi toi rauta (meillä käytössä Niferex -merkkinen) sotkee kaikki vaatteet eikä lähde millään irti pesussa. Tätähän ei missään kerrottu ja meni muutamat bodyt ja pesukerrat ennen kuin huomasin, että rautatahrat olivatkin ikuisia. Tai ainakaan vielä en ole toimivaa keinoa löytänyt niiden poistamiseksi. No, pieni murhe vaatteiden likaantuminen tietysti on esimerkiksi terveyden rinnalla, mutta ärsytti se silti.

Tällä hetkellä vajaan neljä kuisen vaavin kanssa mennään vielä pelkällä rintamaidolla, mutta reilun viikon päästä pitäisi sairaalan ohjeiden mukaan aloitella jo kiinteitä. Keskosten ruokavaliota käsitelleellä luennolla nimittäin kerrottiin, että keskoset tarvitsevat kasvun vauhdittamiseksi enemmän energiaa kuin täysiaikaiset ja siksi heidän siirtymistä rintamaidosta/korvikkeista kiinteisiin aikaistetaan.

Olen kahden vaiheilla. Toisaalta haluttaisi jo päästä kokeilemaan, miten soseet uppoaisivat, sillä vielä tällä hetkellä lapsen kehitys tuntuu niin hitaalta eikä mitään oikein tapahdu. Toisaalta taas poika kasvaa todella hyvin rintamaidolla eikä tunnu tarvitsevan muuta. Siksi kiinteät voisivat vielä hetken odottaa. Takaraivossa kummittelevat nimittäin pojan serkun syömisvaikeudet. Hän ei neljän kuukauden harjoittelun jälkeenkään suostu syömään muuta kuin rintamaitoa. Ja ikää on jo 8 kuukautta.

No, katsotaan mitä neuvolatäti sanoo.

Ei kommentteja: